Schaamnaam

Onderkantje Alleen bij het woord ga ik al gruwelen. Toen ik tijdens mijn zwangerschap van Mila pufclubavond had, had onze cursus leidster het vaak over dat je na je bevalling met je 'onderkantje' in een soda badje moet. Wat the.....!?!? is je onderkantje? Natuurlijk wist ik wel wat het was maar je voelt je toch in de maling genomen. ONDERKANTJE?? Met je gehavende vagina in een soda badje om ontstekingen te voorkomen bedoel je?

Op mijn werk merk ik het bij de kinderen. Voor het mannelijk geslachtsdeel is piemel er zo uitgegooid. Maar voor het vrouwelijke 'onderkantje' komen de meest verzachtende woordspelingen voorbij. In mijn 10 jaar dat ik werk met kinderen heb ik al een hele collectie verzameld. Flamoesh, voorbillen, Puni, Muis, Perzikje, Onderkantje en vandaag kwam daar Schelpje bij. Brrr kippenvel. Waarom is het niet moeilijk om een piemel te benoemen, maar de vagina wel? Wat leren we onze kinderen dan over seksualiteit? Dat een piemel er mag zijn en een vagina blijkbaar een schaamnaam nodig heeft? Wat zeggen we hiermee over het verschil tussen jongens en meisjes? Ik vind het best schokkerend dat we in deze tijd waarin we alles met elkaar delen en ons nergens meer voor schamen, we vooral bij onze dochters leren dat ze preuts moeten zijn en onze zoons leren dat ze superieur zijn want hun piemel mag er zijn.

Ok, dit is heel zwart wit natuurlijk. Dat is ook mijn schrijfwijze. Het heeft uiteindelijk allemaal te maken met je eigen opvoeding en wat je daarvan mee geeft aan je kind. Ik sta volledig achter Freud die vind dat elke fase van een kind gekoppeld is aan een seksuele behoefte. We worden immers allemaal geboren met een piemel en een vagina inclusief clitoris. Alles werkt al zoals het bij ons volwassenen ook werkt en het genot is tevens al voelbaar. Waarom zou je daar voor schamen? Het is eigenlijk heel 'normaal'. Dus tip aan ouders. Noem het beestje bij de naam. Hoe groter ze worden, hoe meer verwachtingen ze moeten voldoen. Dus laat ze dan in iedere geval zeker zijn van hun lichaam en hun 'onderkantje'.

Lees 998 keer

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.