Wijze raad

1 Reactie Familie

Moeder zijn, ik denk dat deze rol nooit minder belangrijk word in mijn leven. Al denkt mijn moeder dat haar rol in mijn leven minder belangrijk is omdat ik nu 'volwassen' ben, is zij de enige persoon waar ik 'kind' bij kan zijn. Bij haar kan ik in deze grote boze wereld onzeker zijn en twijfels hebben. Zij is één van de weinige meningen die echt telt. Haar wijze raad raakt mij precies op de plekken waar het zou moeten. En het belangrijkste, in tegenstelling tot ongevraagde meningen van anderen, is het haar mening die telt. Sterker nog, al zegt zij precies hetzelfde als die ongewenste meningen, als zij het zegt is het waar.


Of het een moeder dochter ding is? Ik zie ook dat Michael veranderd in een klein jongetje als hij bij zijn moeder is. Hij hoeft maar te kikken en zijn moeder weet hoe hij zijn eten het liefste wil. Hoe sterk zijn koffie moet zijn of naar welke geur zijn kleding moet ruiken. Moeders, onze oer moeders, kennen hun kinderen inside out. Mijn moeder kan mij lezen. Op momenten dat je alleen maar een luisterend oor wil kan dat soms best confronterend zijn. 'Nee Mel, je bent gewoon te jaloers!' 'Ongeduldig ben je, je moet rustig afwachten.' 'Als klein meisje vond je al dat je zoveel onrecht werd aangedaan!' Toch hebben moeders en dochters een speciale band, op emotioneel vlak. Het emotioneel vlak ligt bij mijn zusje, moeder en ik, niet op verdriet. Wij lossen alles op met humor. Kunnen tot tranen toe lachen om situaties die best wel verdrietig zijn. We kunnen ook samen boos zijn, heel erg boos.

'Ik voel het, met Michael ga je trouwen', dit zei mijn moeder toen Michael en ik nog géén maand samen waren. En als mijn moeder dat zegt, dan klopt het. Ze had immers bij alle voorgaande vriendjes ook gelijk. Van de week zegt ze tegen mij: 'Mel, als ik nu dood ga heb ik er vrede mee. Ik heb twee prachtige dochters groot gebracht die beide een stabiel bestaan hebben. Ik ben getrouwd geweest en gescheiden. Alleen ik ben nog géén oma geworden!' Ik vroeg aan haar of ze helemaal gek is geworden met haar dood gaan. Hier spreekt iemand met een extreme angst voor de dood. Ik vertel haar dat ik haar nog echt wel nodig heb, voor wijze raad, voor alle spannende dingen die er nog gaan komen. Ik wil haar zien als oma, want ik weet zeker dat ze die rol net zo mooi vervult als die van moeder. Ik heb haar nodig tijdens mijn bevalling. Omdat zij het in haar verhalen zo makkelijk laat lijken. Mijn moeder heeft twee kinderen ter wereld gebracht, zij weet hoe het voelt. Ik wil zien dat zij gelukkig word met haar nieuwe dikke grote kale man met een groot gezin. Nadat ik haar duidelijk heb gemaakt dat ze nog lang niet dood mag gaan, deel ik één van mijn grote zorgen. Jaloezie, mijn moeder herkend het. Haar ervaringen bevestigen wat ik voel en daarbij krijg ik ook een zachte schop onder mijn kont. In één gesprek uit ik mijn twijfels, zorgen en ga ik slapen met een tevreden gevoel. Even was ik haar kind en na haar wijze raad kon ik weer een grote stap nemen in mijn volwassen leven.

Mam, we zeggen het nooit, maar ik hou van je. Ik wil nog tot ik grijze haren heb mij kind voelen bij je.

Lees 493 keer
Getagged onder :

1 Reactie

  • Jorita
    Jorita maandag 16 juli 2012 08:49 Reactielink

    Lang leve alle mama's. Wat een mooi stuk Mel. Kippevel!! Dikke kus

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.