Thuiswerken

Ik maak een diepe buiging. Voor de moeder in mij, die vandaag heeft gewerkt als een buffel, als coach van Bzzzonder, als kleuterjuf, als juf van groep 3, als pedagogisch medewerker en de vrouw van. Tussendoor liet ik ook nog even de hond uit en zwaaide ik als schoondochter naar de liefste schoonouders voor ons zoveelste zwaai klets moment vanaf de bakfiets. Om vijf uur sloot ik tevreden mijn laptop en nam de rol van dans juf en turn trainster over. Ik kookte niet vanavond, heb ook geen huishoudelijke taken opgepakt. Ik ben deze week veel alleen omdat Michael deze week op kantoor verwacht wordt. 

Om vier uur dacht ik dit is echt een goede dag, heb drie conference gesprekken gehad met meerdere collega's. De kinderen waren stil en rustig beneden. Dat het zo rustig was beneden gaf mij overigens geen gerust gevoel. Met geknepen billen ging ik kijken, maar er was weinig aan de hand. Ik heb de controle terug, althans zover dat kan met drie kinderen. Want niks is zo veranderlijk als een kind of het weer. 

Ik dacht misschien kan ik delen met jullie wat wij doen, wellicht heb je er iets aan. Misschien ook niet. Vooropgesteld wil ik even zeggen dat fijn thuiswerken begint bij een werkgever die vertrouwen in je heeft, weet dat je doet wat je kan. Dat zorgt er ook voor dat ik durf los te laten. Waar ik week één nog net niet gek werd van het idee dat ik dit allemaal tegelijk moest doen. Doe ik het toch en vandaag zelfs alleen. Zelfs productief. 

Daarnaast is onszelf ontzettende druk opleggen niet goed. Dus mijn aller eerste tip is wees duidelijk naar iedereen wat wel of niet kan, in jouw schema en in die van je gezin. De 'schooldagen' hebben bij ons een vast ritme en mijn werk plan ik daartussen. Zo start de ochtend bij ons ook nu met een wekker die 6:15 uur af gaat. Net als op de dagen dat we naar het werk gaan. Nog voor de kinderen hun ontbijt voor hun neus hebben, heb ik al een uur in mijn mail en agenda gesnuffeld. Welke prioriteiten liggen er? Welke dingen moet ik vandaag doen? 

8 uur: Ontbijten
Kids krijgen een broodje. De één speelt nog even, de ander duikt nog achter de tv.

8:30 uur: TV uit en aankleden
Hier volgt een half uur discussieren over welke kleding ze aan willen, met Super Mario sokken, zonder hemd.

9 uur-10:15 uur: Huiswerk
Mila doet groep 3 school werk, Morris (4) kiest zelf werkjes. Of een van zijn stencils die ik geprint heb in het thema lente of woordjes maken met zijn letterdoos. Loco mini. Of gewoon lekker tekenen. De grap is dat zodra Mila aan tafel schuift haar broertjes er bij moeten zijn. Mex tekent, Morris tekent auto's voor Mex. Mex maakt een houten puzzel of verft met de magic verf. Let op, als ik nu gebeld word door een collega app ik met de vraag of het NU moet of kan wachten tot 10:15 uur? Ik druk de beller dus weg. (Sorry collega's) Maar ook voor je huiswerk makende kind is het echt niet fijn als ze nu gestoord worden door een beller.

10:15 uur: Fruit, 10-uurtje en school-tv. 
Deze doe ik echt elke dag. Nu pak ik ruim een uur om dingen voor het werk te doen. Telefoontjes te beantwoorden en weer verder te werken. Op ons picto planbord weten de kinderen ook dat ik nu moet werken. 

11:15 uur tot 12 uur: Naar buiten
Stuk wandelen of fietsen. Naar een speeltuin of alvast de hond uitlaten. Ik werk nu wel deels verder op mijn telefoon. Probeer dan veel dingen die via de app te regelen zijn op te pakken als de kinderen 600x de glijbaan af gaan. (Ja ik heb wel een peuter wiens motoriek zo sterk is dat ik er niet naast hoef te staan).

12:15 -12:45 uur: Lunchen

13 uur: Mex naar bed, Mila en Morris mogen zelf weten wat ze gaan doen, als ze mij er maar niet voor nodig hebben. Laat je schermtijd dus los. Willen ze gamen, film kijken, Youtube? Allemaal prima dan kan jij zeker dik 1,5 uur werken. 

15 uur: Snack en drinken en tv uit.
Daarna kunnen ze lekker of vrij spelen, naar buiten zelfstandig. Mex moet even wakker worden waarnaar die meestal een nieuwe speelronde maakt langs al zijn speelgoed. Tussendoor werk ik en pas ik mij aan aan wat de kids nodig hebben. Dus wel iets minder productief, maar ik werk nog wel. Tussen half vijf en vijf sluit ik mijn laptop. We gaan bewegen. Turnen, dansen, Just Dance, buiten voetballen, stoepkrijten etc. 

17 uur: Eten koken en gekte uurtje om 18:30 uur.

19:30 uur: Kindjes op bed en nog even laatste check in de mail of ik niks gemist heb en er is weer een dag quarantaine om. 

Twee dingen die ik je echt wil mee geven, je doet al veel meer dan je ooit had gedacht dat je zou kunnen. Lukt het even niet accepteer het, geef het aan en durf kwetsbaar te zijn en hulp te vragen. 
Het tweede is geef echt aan wat wel en niet kan. Als je kind flipt ga dan niet een gesprek voeren waar je je hoofd niet bij kan houden. Vraag of het later kan of dat je later kan aanhaken. Ik realiseer mij echt dat niet in alle werkomstandigheden dit kan. Maar we zitten allemaal in een situatie die we nog nooit mee hebben gemaakt. Ik ervaar alleen maar heel veel begrip, saamhorigheid. Dus leg jezelf niet van alles op, met elkaar vinden we  echt een manier die vol te houden is de komende tijd. 

Ik heb het geluk dat ik ook nodig ben buiten huis. Dat is een werkelijk uitje, uit het huis zijn. Dus dat brengt alles weer in evenwicht.

Als laatste echt een pedagogische tip. Wanneer je gaat werken met schema's, planborden etc. Hou je dan echt aan de indeling en de afspraken die je met de kinderen vooraf maakt. Deze tijd is al hun structuur en duidelijkheid even weg, iets wat onveilig voelt. Het voelt voor jou immers ook niet heel fijn toch deze nieuwe situatie? Wanneer je je houdt aan je planning, weten kinderen waar ze aan toe zijn. Dit geeft rust en dus ook ruimte. 

Nee echt niet, het is hier zeker niet perfect thuis. Af en toe sta ik te brullen als een aap in de woonkamer, om dan weer een hap adem te nemen en opnieuw te beginnen. We're in this together en waarschijnlijk is het eind nog niet in zicht. Wees trots op hoe je het doet en meer dan je stinkende best doen kan niet. Lets do this!

 

Lees 256 keer

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.