Teleurstellingen

'IK HAAT CORONA!' Dit schreeuwde Mila gister nadat ik haar vertelde dat op een kleedje zitten voor het huis niet kan. Gisteravond plaatste de Gemeente Baarn een bericht dat er extra gecontroleerd gaat worden en dat ook kleedjes van kinderen voor het huis niet mag. Shit! Dit was nou net ons briljante idee in de straat. We hebben de hele dag cupcakes gebakken (waar Marley er even tien van had opgegeten toen we een half uur niet thuis waren) en versierd om te verkopen vandaag. Hoewel ik het snap (zaterdag was het veel te druk in het dorp) vind ik het ook zo ongezellig. Michael riep 'Iedereen haat Corona...' 

Als het één ding is dat de kinderen uit deze situatie leren is omgaan met teleurstelling. Ik vind persoonlijk dat ze wat veel op hun bordje krijgen. Maar om toch heel even op te sommen, geen school, geen dansen, geen turnen, geen Pasen, geen schoolreisje, geen schoolfoto's, geen sponsorloop, geen Koningsspelen, geen Koningsdag. Geen vakantie, niet logeren bij opa's en oma's, geen uitjes. Laten we eerlijk zijn, het is voor een kind veel incasseren. Maar heeft het veel nut om stil te staan bij wat niet kan? 

Een paar weken terug was bij Ladies Night een orthopedagoog die vertelde hoe belangrijk het is om nu een positief voorbeeld te zijn voor je kinderen. Hoe wij nu omgaan met verlies, teleurstelling en stress, vormt onze kinderen voor de toekomst. Zeker nu we met zijn allen zoveel samen zijn. Al de zevende week gaan we in! Bizar hoe ook in deze periode de tijd lijkt voorbij te vliegen. Maar deze orthopedagoog bracht mij aan het denken. 

Ik denk, nee, ik vind dat wij het thuis goed doen. Helaas voor de kinderen hebben ze een moeder die soms bijna net zo enthousiast is als zij zijn. Die houdt van gezelligheid en rumoer. Dus wanneer er Koningsspelen wordt georganiseerd in de wijk totaal niet kijkt naar wat de gemeente hiervan zou vinden. Een moeder die super enthousiast mee gaat organiseren en bijna net zo teleurgesteld is als de kinderen wanneer we horen dat het niet doorgaat. Maar tevens ben ik ook een moeder die kan omdenken. Ok, het mag niet in de wijk, dan maar in onze straat. Deze kinderen spelen de afgelopen 7 weken met elkaar. Dit kan geen gevaar geven als volwassene zich aan de regels houden. Gelukkig heb ik mede enthousiaste buren en zo gingen mijn kids na deze Koningspelen middag naar bed en zei Mila dat het 'echt een super gezellige dag was'. 

Ik heb het al eerder aangegeven, het feit dat ik al bijna twee maanden geen controle heb. Alles waar ik naar uitgekeken heb geschrapt is op de agenda. Lukt het mij toch. Dit komt echt een heel groot deel door Michael. Meneer accepteer alles hoe het komt. Van binnen baalt hij ook dat hij al weken geen handbal heeft. Dat we niet samen dat weekendje motor rijden konden doen. Dat we niet op vakantie kunnen. Het voelt soms voor mij alsof het hem niks doet, maar na 13 jaar samen weet ik wel beter. Waarom je druk maken als je er niks aan kan veranderen?

Michael is ook niet bang om ziek te worden, ik vaak niet. Al heb ik ook soms nachten dat ik wakker word met een benauwd gevoel. Waar ik wel controle op heb is gezond blijven. Om ervoor te zorgen dat wij en de kinderen fit en sterk zijn mochten we Corona moeten aangaan. Mila weet dat andere ziek kunnen worden als zij niet fit is. Beide weten ze heel goed dat ze afstand moeten houden. Wat zeg ik, gister moesten we na 6 weken alleen op pad toch echt even snel met zijn allen kijken naar een BBQ. De regel is dat er één kind per volwassene een bouwmarkt in mag. Shit, daar sta je dan met je gezin van vijf. Allemaal in een kar waar ze niet uit mochten. Maar ze deden het echt super goed, beter dan dat ze alle keren naar een woonboulevard hebben gedaan. Ze kunnen bij opa en oma in de tuin zijn terwijl wij lekker koffie drinken en houden afstand. Weten dat ze niet kunnen knuffelen, twijfelen bij het naar het binnen gaan van andermans huis. Staan netjes stil in de rij bij de visboer. 

Onze kinderen konden al goed omgaan met veranderingen en teleurstelling. Dat komt mede door een moeder die nooit echt nadenkt voor ze wat doet en een vader die haar daar op wijst. Omdenken maakt het nu dragelijk. Wat kan wel? Vandaag maken wij een kraampje in de tuin. Mocht je in de buurt zijn, cupcakes zijn 50 cent en popcorn 20 cent. Glaasje smaakwater is 10 cent. Ophalen bij de voordeur of je komt stiekem achterom.

Tips voor nu? Probeer het op het niveau van het kind uit te leggen in feiten, zonder emoties. Erken hun emoties, het is nou eenmaal K U T (een andere bewoording is wel handig ;-) ). Maar benoem ook de dingen die wel kunnen of juist nu kunnen omdat we thuis zijn met elkaar. Zoals heel veel buiten spelen met hun vriendjes, laat naar bed, BBQ'en. Het feit dat we nu Cavia's hebben. Het feit dat veel bij je ouders zijn je ook kan laten groeien. Dat je niet ziek bent, opa en oma niet ziek zijn en dat dit komt omdat we allemaal thuis blijven, niet naar school gaan, niet naar sportclubs en feestjes.

Wees je bewust, meer dan ooit ben je een voorbeeld functie omdat alle andere mensen in voorbeeld rollen er nu niet zijn. Hoe jij omgaat met deze Corona bende, vormt je kinderen. Dit is een ingrijpende situatie waarvan we hopen dat onze kinderen dit niet nog een keer hoeven mee te maken. Het feit dat jij je aan regels houdt die zijn gemaakt door mensen die er verstand van hebben, om jouw en je geliefden gezond te houden. Ook dit nemen ze mee later. Dit zorgt er ook voor dat ze zelf zien hoe belangrijk het is om je aan de 'regels' te houden. Ze gaan dit meenemen in andere stressvolle situaties. You can do this! Even volhouden nog, het is zo 11 mei. ;-) 

Lees 268 keer

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.