Lieve Morris 2020

Lieve Morris,

Mijn welpje. Vanaf de dag dat jij ter wereld kwam was ik niet alleen moeder, maar werd ik een leeuwin. Door jouw bestaan kwam ik achter één van mijn superkrachten. Namelijk dat ik oerkrachten in mij heb. Niemand komt aan mijn kinderen. En ze verdienen een blanco kans, altijd, op hun eigen manier.

Jij doet alles op je eigen manier, want dit levensjaar startte je op de basisschool. Iets waar ik mij ontzettend druk over heb gemaakt. Maar wat totaal onnodig was. Zoals bij nog vele momenten dit jaar. Je ging naar school met hetzelfde riedeltjes als je zus. Jas ophangen, stoeltje kiezen, kus aan mama en zwaaien bij het raam. Appeltje, eitje. Geen enkele dag moeite gehad, geen dag ziek geweest of thuis gebleven door vermoeidheid. Toen je naar school ging was je net plas zindelijk, maar poepen op de wc vond je niks. Nog een paar weken hebben we je een luier gegeven tot je zelf besloot dat het genoeg was en nu kan je overal wanneer het komt.

Dit jaar vond je ook dat je zelfstandig buiten kon spelen met je buurtvriendje. Van voor ons huis op de stoep, naar achter ons huis bij de speeltuin. Heel langzaam ben je met grenzen aan het spelen. Soms laat ik de hond uit en dan kom je uit een steegje waarvan wij hebben afgesproken dat je daar niet mag komen. Soms zijn we je kwijt en ben je je zus gevolgd op weg naar haar beste vriendinnetje.

Je bent echt een buiten banjer, pik zwart kom je thuis. Buiten loop je altijd op je blote pootjes. Je komt totaal tot rust buiten in de natuur.

Dit jaar staat ook echt in het teken van zelfvertrouwen opbouwen, je eigen ik ontwikkelen. Hoe ver kan je gaan? Wat heeft het effect van de dingen die ik doe. Zo heb je dit jaar je eerst boeven streek uitgehaald wanneer je de grind stenen over de nieuwe auto van de buurman probeerde te mikken. Helaas raakte je zijn ruit die in honderd miljoen stukjes aan diggelen viel. Toen het auto alarm af ging wist je niet waar je het moest zoeken, maar kwam het toch netjes thuis vertellen. De hele dag was je op je hoede omdat, zoals je zelf vertelde, je dacht dat de politie zou komen. Want als een alarm af gaat komt de politie. Toen per ongeluk ook op dat moment de politie door de straat reed, was dit onwijs spannend. Dit was de eerste keer dat we het opvoeden nog bewuster moesten inzetten, van je excuses maken bij de buurman. Tot nog een keer een fles wijn brengen. Terwijl ik diep van binnen eigenlijk een beetje moest gniffelen. Want wie heeft er vroeger niet een raampje ingetikt?

Dit jaar hebben we ook gezien hoe graag je wil leren. De juf gaf aan dat je vanaf dag één letterlijk op het puntje van je stoel zit, alle informatie opzuigend. Je maakt hele mooie verbanden. Je krijgt logopedie, iets wat de juf en wij na het eerste half jaar beide bedachten. Je doet daar echt je stinkende best. Maar jongen sinds die speen weg is klets je de oren van ons hoofd. Je verteld de beste verhalen over wat je op school hebt mee gemaakt. Welke boeken je hebt gelezen. Vooral de boeken over emoties vind je echt onwijs interessant. Je verteld ook welke kleur draak je bent, dat je je groen voelt van rust en kalmte. Je neemt een grote hap lucht en blaast diep uit. Maar ook dat je bent zoals de drukke zzzzoemende bij met koptelefoon, die hele gave kunstjes kan.

Als geen ander raakt bijna alles wat jij doet. Wanneer je op de voorste rij tijdens de weeksluiting op school onder een kaboutermuts je tekst hardop uitspreekt. Als je verteld dat je alleen op voetbal wil als je het echt kan. Wanneer jouw muziek op de radio komt en je je ‘coole moves’ niet onder de stoelen of banken steekt. Wanneer ik zie dat je steeds meer jezelf wordt. Dat klinkt gek, jezelf. Maar dat je durft te zijn wie je bent. Dat durf jij. Jij doet net als Ferm niks half. Wanneer ik met tranen in mijn ogen aan iemand vertel wat voor leuks je hebt verteld of hebt gemaakt. Of waar je mij raakte. En je hoort dit, weet je je geen raad. Dus krijg ik een beuk, want we mogen vooral niet over je praten.

Lieve Morris, als ik je afgelopen jaar zo terug lees houdt ik mijn hart vast voor de komende. Maar kijk ik ook uit naar wat komen gaat. Hieperdepiep! Eindelijk jarig. Geniet van je dag. 

Liefs Mama

Lees 351 keer

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.