Jaartje ouder

Ik probeer het al een week. Een week om woorden te vinden om jullie, maar vooral mijzelf ervan te overtuigen dat ik het (voor het eerst) niet erg vind om komend weekend weer een jaartje ouder te worden. Echt dat vind ik echt.

Ok, even eerlijk. Ik ben zo grijs, dat ik mijn haar maar op één manier kan dragen om het te verbloemen. Ik kan die haartjes er ook niet meer uit plukken want dan zou ik op mijn scheiding en in mijn slapen hartstikke kaal zijn. Ik heb drie maanden geleden een blessure opgelopen door slijtage. Heel eerlijk, ik voel hem nog steeds dus het herstel gaat ook zoveel langzamer. Als ik een avond te laat naar bed ga voel ik dat de drie dagen erna nog in mijn lijf. In de ochtend heeft mijn hoofd zeker een uur langer de tijd nodig om uit de vouwen te komen. Mijn lijf wordt steeds zachter en mijn handen krijgen van die lichte vlekjes die mijn oma ook heeft. En 'whats up' met al die wildgroei aan losse haren? Al het haar overal groeit zes keer zo hard behalve het haar op je hoofd. Als ik in een draaiende attractie stap ben ik de hele dag misselijk en wanneer ik touwtje spring of op een trampoline plof pies ik in mijn broek. Kan iemand mij vertellen waarom mannen knapper worden met de jaren dat ze ouder worden en wij tja ehm anders?

Nee, even alle uiterlijke kenmerken opzij. Ouder zijn maakt je ook wijzer. Die cliché is zo waar. Ik zit middenin mijn dertigers dilemma maar kom ook tot de conclusie dat ik steeds meer accepteer wie ik nou echt ben. Ik kom er ook steeds meer achter wie ik ben en waarom ik doe wat ik doe. Ouder worden is geen jaren verliezen. Ouder worden is wijzer zijn, levenslessen een plekje geven. Echt jezelf zijn en soms jezelf opnieuw ontdekken. Ouder worden is je verworven ervaringen delen, soms met een generatie jonger en oh wat is dat stiekem leuk. Als je gaat zien welke fases ze gaan doorlopen waar jij je levenslessen al geleerd hebt. En je mag ze daarbij helpen, love it! Ouder worden is tot rust komen, jezelf tegenkomen, vallen en weer opstaan. Grote tegenslagen beter aankunnen. Elk jaartje erbij is dichter jezelf komen. Bij je essentie. Eén ding wat ik oprecht fijn vind is dat ondanks dat ik altijd veel voel, dingen minder hard binnenkomen. Minder kwetsend zijn. Omdat je met al je ervaringen soms ook goed kan begrijpen waarom dingen gaan zoals ze gaan.

Ouder worden is een voorrecht. Gezondheid is niet vanzelfsprekend. Jaren keek ik met spanning uit naar de leeftijd waarop mijn moeder ziek werd, deze ben ik ondertussen al twee jaar gepasseerd. Ik leef nog. Mijn moeder ook overigens. Ook al laat mijn lijf af en toe weten dat het ouder wordt. Lees: geef gemiddeld veertig euro per maand uit aan ondersteunende vitamines en na het opgeven van mijn galblaas heb ik allerlei rare kwaaltjes overgehouden. Maar ik ben er nog en ik zie mijn kinderen ook ouder worden. Hele nieuwe fases ingaan. Dat is echt te gek, want wij/ik gaan daardoor ook hele nieuwe fases in. Nieuw is niet eng, nieuw is uitdagend en verfrissend. Vraagt schakelen en geeft heel veel verdieping in de relatie met je partner en met je kinderen.

Weet je wat ik nog het allermooiste vind? Hoe makkelijk het is om de tijd terug te halen van toen je nog echt jong was. Voor mij is dat het begin van mijn relatie met Michael. Ik kan tot in detail dingen terughalen, geuren nog ruiken en weet exact welke kleding ik droeg. Het voelt als de dag van gisteren. Terwijl dat meisje van eenentwintig lang niet de lessen heeft geleerd die de laatste vijftien jaar mij en ons gebracht hebben.

Conclusie; ouder worden is confronterend, maar ook prachtig mooi. Mooi dat ik het jonge meisje in mij altijd nog voel, maar dat de vrouw haar verteld dat alles goed komt. En zo niet dan ook… Ouder worden is echt niet erg.

Lees 339 keer

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.