God aan de deur

Ding, dong! Ik doe de deur open en voor mij staat een jonge jongen in een grijs/groen pak dat hem veel te groot zit. Op de achtergrond een stevige oudere dame met rode lippenstift op, ze oogt heel vriendelijk maar wanneer ze begint te praten is ze streng. De jongen vraagt mij of ik ook zo veel nadenk over alle onrechtvaardigheid in de wereld? Of ik ook vind dat er meer fout gaat dan goed? Ik zeg inderdaad dat ik mij dit vaak afvraag. "God heeft hier het antwoord op en kan ervoor zorgen dat alles ophoud!" "Oh ja, waarom doet hij dat dan niet?" Zou hij meer dan zoveel volgers nodig hebben om zijn 'plan' te willen uitvoeren? "Mag ik u een stuk uit de bijbel voorlezen om dit bewijzen?" vraagt de jongeman. Ik krijg een beetje een gek gevoel in mijn buik als ik de jongen in zijn ogen kijk. Onzeker, met zijn (zo zegt hij later) strenge moeder die achter zijn schouder hem nauwlettend in het oog houdt. Net alsof hij mij een liefdes serenade gaat brengen. Weliswaar een verplichte serenade, aan God.


"Nee, dank je!" zeg ik als Atheïst. Ik leg uit dat ik niet geloof. Wel met alle geloven ben opgevoedt. Mijn moeder is Katholiek, maar geen uitvoerend katholiek. Ik heb mijzelf in mijn puberteit verdiept in het Hindoeïsme en Boedhisme. Tijdens mijn laatste studie heb ik geprobeert de Islam te begrijpen. Heb minors gevolgd als multiculturele gezinsinterventies. De vrouw vraagt mij: "Je denkt vast, als er een God bestaat, waarom doet Hij dan niets?" Inderdaad. "Je ziet God niet in oorlogen, nu nog niet, maar dat komt wel!" zei de vrouw. Hoezo zie je God niet in oorlogen? Bijna alle oorlogen gaan over godsdiensten. Over verschillende religies en levensbeschouwingen. "Maar jongedame, denk eens aan al het moois in de natuur, de prachtige natuurverschijnselen. Hoe zouden die komen in de wereld?" "O", zeg ik quasi nonchalant, "Ik geloof in de Evolutie theorie". "Ik geloof in Pavlov en dat mensen als onbeschreven blad ter wereld komen en zich vormen in de dingen die zij in een leven mee maken!" "Ik geloof in vorige levens en dat je dat in je karma mee neemt."
"Ja dame, dan sluit je hiermee al het andere uit!" Pardon? Al het andere? Ik benoem zo beetje alles waar je in kan geloven behalve God. Dus wie sluit nu al het andere uit? Is dit niet de reden waardoor er zo veel onrust in de wereld is? Deze vrouw is een voorbeeld van een gelovigen die alleen haar geloof gelooft en daarmee al het andere afkapt. Een conservatieve vrouw, die tegen het homo huwelijk is en tegen abortus. Gelukkig zijn natuurlijk niet alle gelovigen zo. Snel twitter ik mijn referentie kader van een moderne gelovige, Wouter, de man van Paulien. Gelukkig herkend hij mijn verhaal en voegt daar nog even bij dat hij denkt dat God en de Evolutietheorie een samenhangend geheel zijn. Huh? Dacht ik, daar heb ik nou nog nooit over nagedacht. Grappig, stel dat God niet Adam en Eva onder die boom had gezet, maar had gezorgd voor een oerknal waardoor er op een planeet kleine organisme zich ontwikkelen tot alles wat er nu op de aarde leeft? Interessant.

Kijk en daar hou ik van. Sparren over geloven. Het bestaat niet, dat je niet gelooft. Want als je niet gelooft in God, GELOOF je dat hij niet bestaat. Als je niet gelooft in god, GELOOF je in jezelf of een andere religie. Niemand GELOOFT in niets toch? Toch ben ik er van overtuigt, een betere wereld en een beter millieu begint bij de mens zelf. Bij de mens zijn gedrag en het open staan voor de wereld en anderen. Misschien moet ik ook maar met mijn bijbel en een flyer langs alle deuren gaan? Een betere wereld begint bij jezelf!

Lees 476 keer
Getagged onder :

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.